Přidáno: 08.08.2018

Setkání partnerů projektu RUMOBIL

Dne 22. 2. 2018 se v Třebíči setkali partneři evropského projektu RUMOBIL se zástupci Společného sekretariátu programu Interreg CENTRAL EUROPE, ze kterého je tento projekt spolufinancován. U příležitosti uplynutí první poloviny doby realizace projektu diskutovali dosud dosažené výstupy a plán aktivit na nejbližší období.

Projekt RUMOBIL (Mobilita v evropských regionech venkovského charakteru dotčených demografickými změnami) je realizován konsorciem 12 partnerů ze 7 zemí střední Evropy od května roku 2016. Zaměřuje se na zlepšení organizace, dostupnosti a kvality služeb veřejné dopravy v regionech s převážně venkovským charakterem a nalezení inovativních řešení a přístupů k dopravnímu plánování a koncepci dopravních politik pro tyto regiony.

V rámci setkání zástupci Vedoucího partnera projektu, Spolkového ministerstva pro regionální rozvoj a dopravu Saska-Anhaltska, zrekapitulovali dosavadní průběh realizace projektu a vyzdvihli doposud dosažené výstupy a úspěchy. K nim patří především zpracování společné nadnárodní strategie pro optimalizaci veřejné dopravy, která vychází ze vzájemné výměny zkušeností a poznatků mezi partnery, a zahájení pilotních aktivit k testování a ověření konkrétních inovativních řešení ve veřejné dopravě v partnerských regionech.

„Na Vysočině jsme v rámci pilotního testování v březnu loňského roku rozšířili nabídku spojů veřejné linkové autobusové dopravy na Třebíčsku, Havlíčkobrodsku, Velkomeziříčsku a v oblasti Světlé nad Sázavou. Naším záměrem je zlepšit dostupnost především menších venkovských obcí veřejnou dopravou, a to nejen v pracovních dnech, ale i o víkendech,“ přiblížil Pavel Pacal, náměstek hejtmana kraje pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování. „Doposud autobusy na nových spojích najely již přes 100 000 kilometrů a přepravily téměř 50 000 cestujících,“ doplnil Pavel Pacal.

Klíčovými úkoly pro nadcházející měsíce budou zejména zpracování prognózy poptávky po veřejné dopravě v jednotlivých regionech zapojených do projektu a samozřejmě dokončení pilotního testování a pečlivé vyhodnocení jejich průběhu a přínosů.

Společné setkání projektoví partneři zakončili návštěvou a prohlídkou nově vybudovaného přestupního terminálu u hlavního nádraží v Třebíči.

Projekt RUMOBIL je realizován v rámci programu nadnárodní spolupráce Interreg CENTRAL EUROPE 2014 – 2020 a spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj.

Přidal: Mgr. Pavel Pacal

08.06.2018
Jak jste daleko s průmyslovou zónou? Vůbec nebylo jednoduché pozemky pro průmyslovou ...
24.04.2018